Desmet Engineering
logo-desmet-transparant-trimmed

Waarvoor wordt pneumatica gebruikt?

Pneumatiek-installatie

Pneumatica is de techniek waarbij men gebruikmaakt van samengeperste gassen om systemen in beweging te krijgen. Meestal wordt gewoon lucht gebruikt. Het woord pneumatiek is dan ook afgeleid van het Griekse woord ‘pneuma’, wat adem of wind betekent. Pneumatiek draait dus om het gebruik van samengeperste lucht.

 

 

Hoe werkt pneumatica?

 

Pneumatica werkt alleen effectief in een gesloten systeem. Het systeem moet met andere woorden luchtdicht zijn. Wanneer slangen gescheurd of gebroken zijn, kan er onvoldoende luchtdruk worden gecreëerd om de gewenste bewegingen te realiseren. Bij pneumatiek wordt gebruikgemaakt van luchtdruk, oftewel perslucht, die op verschillende manieren kan worden aansloten op pneumatische slangen. Een compressor perst lucht samen tot het gewenste aantal bar. Aan de compressor is een slang aangesloten die verbonden is aan een aantal persluchtventielen. Deze bepalen welke slangen wel of geen perslucht krijgen.

 

Persluchtventielen bepalen de druk van de perslucht die doorheen de pneumatische slangen stroomt. Wanneer de persluchtventielen open staan, stroomt de perslucht door de persluchtleiding naar bijvoorbeeld een cilinder. Deze persluchtcilinder komt door de luchtdruk in beweging. Hierdoor wordt pneumatische energie omgezet in bewegingsenergie, ook wel mechanische energie genoemd.

 

 

Waarvoor wordt het gebruikt?

 

Pneumatica wordt toegepast in de machinebouw, maar ook in verschillende machines en apparaten binnen de werktuigbouwkunde, zoals bij het openen en sluiten van deuren in bussen en treinen. Bovendien is het mogelijk om pneumatisch gereedschap te gebruiken om bijvoorbeeld bouten of schroeven vast te draaien. Ook kan pneumatiek worden gebruikt in de procesindustrie. Bij machines zijn vaak verschillende kleppen en klepstandstellers aanwezig die door middel van perslucht in beweging worden gebracht. Hierdoor levert pneumatica een belangrijke bijdrage aan de besturing van een productieproces.

 

 

Meer info

 

Bent u op zoek naar een specialist in pneumatica, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bovendien zijn wij al 25 jaar een officiële Festo partner, en hebben we grootste voorraad in Festo onderdelen in België. U kunt ons altijd vrijblijvend contacteren.