Vacuümtechniek
logo-desmet-transparant-trimmed

Vacuümtechniek

Machinebouw 2
  • Bij deze techniek is het belangrijk om steeds voorzieningen te treffen die lekkages kunnen beperken.
  • Nog een deskundige nodig in vacuümtechniek? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

Vacuümtechniek kennen we allemaal uit de voedings- en verpakkingsindustrie, waardoor voedingswaren langer kunnen worden bewaard. Deze techniek wordt echter ook vaak gebruikt bij allerlei industriële toepassingen.

 

 

Vacuümtechniek

 

Bij het gebruik van de vacuümtechniek wordt binnen een bepaalde ruimte de gasdruk aanzienlijk beperkt. Met andere woorden: er wordt een vacuüm gecreëerd. Om dit te bereiken werden verschillende vacuümpompen ontwikkeld, elk met hun specifieke eigenschappen en werkingsgebied. Er bestaat immers geen vacuümpomp die het gehele drukbereik - van atmosferisch tot ultrahoog vacuüm - bestrijkt. In het algemeen bestaat een compleet vacuümsysteem uit een voldoende gasdichte kamer en een pompsysteem dat uit één of meer pompen kan bestaan, om de gewenste druk te realiseren. Wanneer de vacuümruimte wordt gebruikt voor delicaat werk, dan is een beveiligingssysteem aanwezig om de voor luchtinbraak gevoelige pompen te beveiligen en om de vacuümruimte hermetisch af te sluiten bij stroomuitval. Het is belangrijk dat een complex vacuümsysteem wordt beveiligd door een geautomatiseerde bediening om de kans op foutieve handelingen te reduceren.

 

 

Lekkages beperken

 

Er moeten steeds voorzieningen worden getroffen om lekkages te beperken. Een lek ontstaat wanneer een gasvolume zit opgesloten met een erg kleine opening richting vacuüm. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door bouten die stevig zijn vastgeschroefd waardoor het opgesloten gasvolume slechts via de schroefdraad kan ontsnappen, en zo de kwaliteit van een vacuüm langdurig negatief kan beïnvloeden. Elke bout die zich in de vacuümruimte bevindt, wordt dan ook van een ontluchtingsgaatje voorzien, of er wordt een gleuf in de schroefdraad aangebracht. Gelaste delen kunnen gas-insluitingen hebben, waardoor men onopzettelijk lekkages inbouwt, daarom worden delen van vacuümkamers voornamelijk aan de binnenzijde aan elkaar gelast. Of, wanneer dit voor de sterkte nodig is, zowel binnen als buiten. Dan worden in de las aan de buitenzijde opzettelijk openingen gemaakt om eventueel lekkages op te sporen.

 

 

Meer info

 

Wilt u weten wat Desmet Engineering voor u kan beteken op het vlak van vacuümtechniek, dan kunt ons altijd vrijblijvend contacteren.