Desmet Engineering
logo-desmet-transparant-trimmed

Verzamelstation sorteert tot 2.000 stalen per dag

Industriele machines

De efficiëntste manier om een stalenwaaier te sorteren

 

Wie de wereld van vloerbekleding kent, weet dat stalenwaaiers een onmisbare tool zijn in het verkoopproces. Maar wie wereldwijd verkoopt, weet meteen ook dat het aantal stalen flink oploopt. Handmatig creëren is een optie, maar weinig efficiënt. Dus ontwikkelde een Belgische fabrikant in samenwerking met Desmet Engineering een eigen verzamelstation. Dagelijks verwerkt de geautomatiseerde machine tot 2.000 stapels stalen.

 

België telt heel wat toonaangevende fabrikanten van vloerbekleding. Laminaat, parket, vinyl: de Belgische technologie en innovatie zorgen ervoor dat ons land tal van succesvolle exportfabrikanten telt. Voor een van hen ontwikkelde Desmet Engineering een uniek verzamelstation. Het doel? Het volledige gamma vloerbekleding op een snelle en kostenefficiënte manier verwerken tot stalen en promotiemateriaal. “Voorheen werd de staalboeken manueel gemaakt, maar door de stijgende vraag was dat niet langer mogelijk. Met het verzamelstation hebben we een snelle manier om de verschillende collecties en planken op een gebruiksvriendelijke manier te stapelen en sorteren tot een draagbare verzameling”, aldus de verantwoordelijke.

 

Dubbele toevoer
 

Het verzamelstation wordt aan twee kanten bediend met sorteerbakken. Elke kant is goed voor 15 verschillende stalen. Via het touch screen geeft de operator aan welke stalen nodig zijn voor de specifieke opdracht. Een servo-gestuurde brug met 15 zuignappen brengt automatisch de juiste stalen tot op de rollende band, waarna de selectie verzameld wordt op een liftje en de stalenboeken wat verder weg afgewerkt worden. Indien de voorraad uitgeput is, geeft de unieke machine automatisch een signaal. Dankzij verstelbare sorteervakken zijn verschillende formaten mogelijk.

 

 

Upgrade tot een Ferrari

 

“Het systeem werd in 2011 ontworpen en geïnstalleerd om 400 stalen per dag aan te kunnen. Intussen is ons volume flink gegroeid en werd de machine geoptimaliseerd om tot 2.000 stalen per dag te verzamelen.” De upgrade gebeurde in 2016 in nauw overleg met de makers en bedenkers van het apparaat: de ingenieurs van Desmet Engineering. “We maakten van een goede gezinswagen een Ferrari. De slipweerstand van de transportband werd verhoogd zodat hogere snelheden mogelijk zijn. En de sorteerruimtes werden uitgebreid zodat medewerkers de nodige stalen kunnen klaarzetten, terwijl het productieproces draait.” Eén van de aanpassingen op vlak van veiligheid was het toevoegen van twee licht-strips. Een duidelijk groen en rood licht vertellen de medewerkers of ze de voorraad kunnen aanvullen, zonder de productie stil te leggen. Als iemand de zone betreedt tijdens de werking, pauzeert het apparaat onmiddellijk. Van zodra de kust opnieuw veilig is, hervat het sorteren automatisch. “Het systeem zorgt voor veel snellere omsteltijden en meer veiligheid. Zelfs kinderhanden worden gedetecteerd.” Betere zuignappen en een kortere afstand tussen verzamelbakjes en brug zorgen voor een kortere cyclustijd.

Het volledige sorteerproces van de stalen verloopt computergestuurd. Dankzij een internetverbinding is de complete werking vanop afstand te controleren.  “Op onze site hebben we geen vaste technici. Dat is ook niet nodig. De machine vraagt haast geen onderhoud”, klinkt het.