Desmet Engineering
logo-desmet-transparant-trimmed

Nieuwe productiemogelijkheden voor tuinschermen

machine

Houtbewerker Jelle Declerck investeert in automatisatie en veelzijdigheid

 

Ruim 20.000 stuks. Zoveel houten afsluitingen produceert schrijnwerker Jelle Declerck en zijn team jaarlijks. Sinds kort gaat dat heel wat vlotter dankzij op maat gemaakte automatisatie. “Jaren geleden schroefden we nog handmatig alle planken samen. Dat kan je je vandaag niet meer voorstellen”, aldus An Derynck die samen met haar man de zaak leidt.

Eerst even voorstellen. Jelle Declerck is zowel de naam van de zaak als de naam van de zaakvoerder. Zes jaar geleden nam Jelle samen met zijn vrouw An het bedrijf over nadat zijn vennoot onverwacht overleed. Met vijf vaste medewerkers steunt het bedrijf op twee pilaren: enerzijds het maken en plaatsen van houtconstructies op maat, zoals tuinhuizen en carports. Anderzijds het maken en plaatsen van houten tuinafsluitingen. En het is precies voor dat laatste waarvoor de hulp van Desmet Engineering werd ingeroepen.

 

De juiste golflengte

 

De keuze voor Desmet Engineering was trouwens een weloverwogen beslissing: “We gingen eerst op zoek naar bestaande machines om tuinafsluitingen te produceren. Maar die zijn niet te vinden. Daarna contacteerden we een vijftal machinebouwers om een project op maat te bespreken. Desmet Engineering werd ons aangeraden door een kennis. Uiteindelijk bleken ze ook de beste partner. Het klikte meteen en we zaten snel op dezelfde golflengte”, aldus An die zelf geregeld het apparaat bedient en tuinschermen produceert.

Meer mogelijkheden

 

Gezien het grote volume tuinschermen, maakte Jelle Declercq eerder al gebruik van een deels geautomatiseerde productie. Maar het bestaande apparaat toonde steeds meer gebreken en was ook beperkt tot één model en één formaat tuinafsluitingen. De nieuwe machine is sinds januari geïnstalleerd en kan met eenvoudige aanpassingen vijf verschillende modellen afsluitingen produceren. Bovendien in verschillende formaten, tot 2 op 2 meter groot. “Dat geeft ons veel meer mogelijkheden”, aldus medezaakvoerster An.

 

Pneumatische hulp

 

De werking van de op maat gemaakte machine is ogenschijnlijk eenvoudig. De operator legt de verschillende planken klaar in passende mallen, waarna een automatische schroefkop de planken op de juiste plaats en met de juiste kracht vastschroeft. De schroeven worden onder luchtdruk aangevoerd. Indien de machine door zijn voorraad schroeven is, stopt deze automatisch en wacht het apparaat op instructies van de operator. Eenmaal één kant is vastgeschroefd, helpen pneumatische cilinders bij het kantelen van het tuinscherm. Omgedraaid glijdt dezelfde schroefkop over de nieuwe set planken voor een herhaling van het werk. Trouwens: de schroefkop past zich automatisch aan de dikte van de planken aan. Daardoor kan er vlot gewisseld worden tussen de productie van verschillende modellen van tuinafsluitingen.

 

Veiligheid primeert


Het nieuwe apparaat is semi-automatisch. Het vastschroeven gebeurt automatisch, terwijl voor het klaarleggen van de planken, het kantelen en verplaatsen van het afgewerkte product de hulp van een operator nodig is. “Die samenwerking tussen mens en machine is vooral op vlak van veiligheid een uitdaging”, weet ingenieur Eveline Eeckhout van Desmet Engineering die, samen met haar collega Filip Demeyer, het toestel ontwierp en vorm gaf . “Want terwijl de operator bezig is, is ook de machine in werking. Om eenvoudig de productie te kunnen stilleggen, is de schroefmachine rondom uitgerust met een stootrand. Een simpele tik tegen die rand laat het apparaat meteen stoppen.”

 

Zeker van service


Om de productie te versnellen werd na de installatie gevraagd de hoogte van de schroefkop aan te passen. “Gelukkig blijven de mensen van Desmet zeer alert en zijn ze snel ter plaatse voor modificaties. Eén telefoontje en we weten dat het in orde komt”, besluit An.

 

www.desmetengineering.be
www.jelledeclerckbvba.be