Desmet Engineering
logo-desmet-transparant-trimmed

Frieten op volle snelheid

P1010787

610.000 ton aardappelen per jaar. Ofwel 571 volle Olympische zwembaden. Dat zijn de indrukwekkende cijfers die aardappelproducent Agristo presenteert, onder andere dankzij een gloednieuwe en hypermoderne productiesite in Wielsbeke. En ook een wereldspeler als Agristo heeft soms de hulp nodig van op maat gemaakte machineonderdelen.

De naam Agristo doet bij het grote publiek misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als je weet dat het Harelbeekse bedrijf in totaal 820 medewerkers telt en actief is in 115 landen wereldwijd is het omzetcijfer van 430 miljoen geen verrassing. Agristo is specialist in het verwerken van aardappelen voor private labels. De site in Wielsbeke is de nieuwste aanwinst van het snelgroeiende bedrijf. De vroegere fabriekshallen van Unilin maakten er plaats voor een state-of-the-art frietfabriek. Met ondersteuning van Desmet Engineering. Zowel voor herstellingen, technische ondersteuning als voor optimalisaties van bestaande machines.

Upgrade in RVS

Onder andere voor een upgrade voor de droogtapijten ging Stéphane Van Den Bogaerde, manager van de technische dienst bij Agristo, bij Alain Vervaeke van Desmet Engineering te rade. Na de ontvangst en het wassen, worden de aardappelen via een rollende band met vilten tapijten gedroogd. Het tapijt neemt het vocht op en voert het onderaan weg. “De rollen van het tapijt krijgen het daardoor zwaar te verduren. Standaard rollen gaan amper 2 maanden mee. Maar als je weet dat één rol vervangen 2 uur duurt en dat er 28 rollen zijn, weet je ook dat dit een tijdrovend werk is.” De machineleverancier heeft geen oplossing voor de snelle slijtage. Dus zochten de ingenieurs van Desmet Engineering naar een alternatief: een verbeterde versie van de rollen in roestvrijstaal met dubbele dichtingen en RVS-lagers.

Tot 200 procent winst

De op maat gemaakte rollen worden op dit moment volop getest. “Nu al is er 50 procent winst op vlak van levensduur”, aldus Stéphane. “De voorspelling is dat dit oploopt tot 200 procent. Dat zou top zijn. Als de nieuwe rollen het nóg beter doen, is het absoluut fantastisch.” Als de resultaten de verwachtingen inlossen, wordt elke rol vervangen door de op maatgemaakte versie van Desmet Engineering. “Dan moeten we de rollen slechts één keer per jaar vervangen in plaats van elke twee maanden. Dat scheelt ons een pak tijd en nachtwerk. Tijd die onze technici kunnen gebruiken om andere onderdelen van het productieproces te optimaliseren”, aldus het hoofd van de technische dienst.

Praktische service

Naast betere resultaten heeft Desmet Engineering ook extra technische en geografische troeven voor Agristo. “De mensen en de voorraad van Desmet Engineering zitten hier vlakbij. In vogelvlucht zijn we amper een kilometer van elkaar verwijderd. Dat maakt de service erg makkelijk en snel”, aldus Stéphane Van Den Bogaerde. Hij doet haast wekelijks een beroep op de diensten van Desmet Engineering. Onder andere voor draai- en freeswerk en technische bijstand bij nieuwe of vervangende machineonderdelen. “Van aandrijvingen, kettingen tot lagers en FESTO-onderdelen: dankzij onze grote voorraad en ervaring bieden we Stéphane en zijn team van dichtbij een complete ondersteuning”, aldus Alain Vervaeke die voor Agristo als vaste contactpersoon optreedt. Die service wordt duidelijk gesmaakt: “Kleine opdrachten voor draai- en freeswerk zouden we in theorie intern kunnen uitvoeren”, vertelt Stéphane. “Maar wat is daarvan de meerwaarde als je weet dat er op amper een kilometer specialisten ter beschikking staan? Stukken worden de dag zelf opgehaald en een dag later al geleverd. Dat is een droom. Ook voor het bestellen van nieuwe of vervangstukken. ”