Desmet Engineering
logo-desmet-transparant-trimmed

Desmet Engineering x WAAK
Aangepaste spuitgietmachine boost de ergonomie van maatwerkers

 

Samenwerking

Desmet en WAAK hebben al lang een professionele band. De eerste Desmet-machine bij WAAK dateert van 20 jaar terug. Het was programmeur Davy Seynaeve van DSE Creation die zijn 2 zakenpartners bij elkaar introduceerde. Het begin van een productieve samenwerking, met de nieuwe spuitgietmachine als recentste wapenfeit. En dat was geen sinecure.

 

Eveline Eeckhout, Project Manager bij Desmet “Vooral de stabiliteit van de machine, met zijn smalle basis, was een uitdaging. We zetten onder meer de poten verder naar achter en ontwikkelden een extra dun werkblad. Ook de juiste positie van bijvoorbeeld het lichtgordijn ten opzichte van de matrijs en van de bedieningsknoppen vergde een uitgebreide studie. We wilden alle mogelijke hinder in de bewegingsvrijheid van de operator vermijden.”

IMG_0824-2

Ergonomie als rode draad

WAAK gaat elke dag voluit voor duurzame jobs voor zijn medewerkers. Logisch dus dat ergonomie een grote rol speelt bij het optimaliseren van de dagelijkse activiteiten. En daar gaan we ver in. Bij onze zoektocht naar een geschikte spuitgietmachine voor de maatwerkers vonden we geen geschikte optie op de markt. Een aangepaste machine laten maken, was dan ook de volgende stap. Daarvoor rekenden we op het jarenlange partnership met machinebouwer Desmet, afdeling Machines and Engineering.

 

Omdat ergonomie zo belangrijk is binnen WAAK, werd intern een studie uitgevoerd naar de specifieke noden en de mogelijkheden voor het spuitgieten. Ergonome Hester Van der Steen legt uit: “Initieel onderzochten we de optie om met een aangepaste stoel op de bestaande machines te blijven werken. Dat bleek moeilijk te realiseren. Er was ook geen aangepaste machine te vinden op de markt. We moesten ze dus zelf laten herontwerpen, met zoveel mogelijk aandacht voor ergonomische, veiligheids- en kwaliteitseisen.

 

Samen met Bart bracht Hester alle huidige pijnpunten in kaart. Onder meer de positie van de knoppen en de vrije ruimte konden beter. Met enkele principeschetsen en een voorontwerp stapte WAAK naar de afdeling Machines and Engineering bij Desmet. Zij toetsten het voorontwerp af aan de technische haalbaarheid en zetten het verder op punt. De uitwerking en uitvoering van deze spuitgietmachine had wel enkele specifieke uitdagingen voor Desmet Machines and Engineering als machinefabrikant.

 

Eveline Eeckhout, Project Manager bij Desmet “Vooral de stabiliteit van de machine, met zijn smalle basis, was een uitdaging. We zetten onder meer de poten verder naar achter en ontwikkelden een extra dun werkblad. Ook de juiste positie van bijvoorbeeld het lichtgordijn ten opzichte van de matrijs en van de bedieningsknoppen vergde een uitgebreide studie.. We wilden alle mogelijke hinder in de bewegingsvrijheid van de operator vermijden.”

IMG_6774

Festo implementatie

De pneumatische sturingskast voor de ergonomische spuitgietmachine voor WAAK is opgebouwd uit verschillende schakelventielen:

  • /3 voor de pers en de uitstoter
  • 5/2 gecombineerd met 3/2 voor de beweging van de spuitneus

Meerdere drukregelaars en manometers, zowel analoge als digitale, maken een perfecte instelling mogelijk. De instelbare druksensoren geven bepaalde voorwaarden door aan de PLC. Alles is dubbel uitgevoerd, zowel voor de linker - als voor de rechterpers. Er werd een klemmenstrook geplaatst voor de communicatie met de elektrische sturingskast.

Succesverhaal wordt vervolgd

De nieuwe spuitgietmachine is ondertussen volop in gebruik en blijkt een grote stap vooruit in de praktijk. In die mate dat al twee extra aangepaste machines besteld zijn en er wordt bekeken welke nieuwe technologieën – zoals de druksensoren, zero-touchknoppen en verlichting – ook kunnen toegepast worden op de bestaande machines binnen WAAK.

 

“Ondertussen blijven we bij WAAK de ergonomie in kaart brengen en verbeteren”, voegt Hester nog toe. “Met de X-sense gaan we objectieve metingen doen van de ergonomische kwaliteiten van de nieuwe spuitgietmachine en de houding en belasting op alle gewrichten meten en vergelijken, op de oude en nieuwe machine.

IMG_0866-2