Desmet Engineering

Getuft tapijt ultrasoon versnijden tot vloermatjes

Avimat

Om snelheid te halen was het noodzakelijk om de tapijtrol in twee richtingen te versnijden. Om dit op te lossen moest constant een correcte afstand tussen boven- en onderzijden van de geleiding beter dan 0,03 mm over de 5 m worden gehaald. De oplossing voor de toepassing was een - op basis van eindige elementen berekeningen - ontwikkelde geleiding van 12 ton.

Ultrasoon snijden

Machnes voor het versnijden van tapijt tot matjes en lopers is iets wat de machinebouwafdeling van Desmet Engineering al verschillende keren ontwikkelde en bouwde. Het gaat eigenlijk om het versnijden van een rol getuft tapijt die eerst in de langsrichting wordt gesneden (de breedte van het gewenste tapijt) en dan in de dwarsrichting (de lengte van het tapijt). Om kwaliteitsredenen gebeurt het snijden ultrasoon (frequentie 35 of 20 kHZ), een methode die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt om diepgevroren voedingsproducten te versnijden.

Bij het ultrasoon snijden is het de interne trilling die als 'snijmiddel' dient. Hierbij wordt het snijmes aan het trillen gebracht en in principe kan men stellen dat bij het snijden het product op de snijlijn van 'binnenuit' wordt opgewarrd en splitst. Het mes dient enkel om de snijkanten uit elkaar te duwen en de ultrasone golven in het te snijden product te geleiden. Het effect is een beter snijresultaat dan bij andere snijmethodes (met o.a. bij voedingswaren geen kleefresten aan het mes). Bij tapijtsnijden krijgt men tevens het versmelten van de draadjes aan de buitenzijde aan de drager, waardoor het tapijt niet meer kan rafelen (en een extra afwerking overbodig wordt). Een voordeel ten opzichte van lasersnijden (ook snijden met warmte) is dat er met ultrasoon nooit verbrande randen ontstaan. Tegenover watercutting is er natuurlijk het ontbreken van wateraan)- en afvoer en het is eenvoudig te installeren, ten minste als men de afstand tussen de ultrasone bron en het snijmes juist instelt.