Desmet Engineering

Belgische Gründlichkeit verovert Duitsland

DBL Merk verhoogt de capaciteit dankzij mathotel

Ontwerp, ontwikkel en creëer een volautomatisch rangeerstation voor matten. Dat was het verzoek van het Duitse DBL Merk. Het resultaat? Een mathotel met automatische chiplezing, oprolsysteem en sorteerfunctie. Bedacht in België, gebruikt in Duitsland.

DBL Merk is een Duitse dienstverlener voor bedrijfsmatten. De onderneming uit Pfreimd, nabij Nürnberg, haalt bedrijfsmatten op bij hun klanten, zorgt voor een stevige poetsbeurt en levert de nette matten opnieuw af ter plaatse. De grote schaal van het bedrijf vraagt om een georganiseerde en geautomatiseerde aanpak. Vooral op dat laatste vlak is de nieuwste aanwinst – een mathotel op maat ontworpen en gemaakt door Desmet Engineering – een belangrijke stap voorwaarts. Want hoewel elke mat reeds voorzien is van een chip, gebeurt het sorteren van de matten nog handmatig. Het nieuwe rangeerstation van Desmet Engineering maakt daar komaf mee.

Sorteren dankzij database
“In de nieuwe installatie legt de operator de mat op de aanvoerband, waarna ingebouwde antennes de gegevens lezen van de chip”, legt ingenieur Eveline Eeckhout van Desmet Engineering uit. Omdat DBL Merk gebruik maakt van twee verschillende chips, zijn ook twee soorten antennes ingebouwd. Eén voor hoge frequentie en één voor lage frequentie. Om storingen te vermijden is de chipscanner voor lage frequentie ingewerkt in de rollende band en afgeschermd van het metaal. Na het scannen worden de matten automatisch opgerold met een oprolmachine van Lamac, waarna de sorteermachine de mat spontaan in het juiste vak deponeert. “De chip vertelt de sturing waar de mat hoort via een gekoppelde SQL-database. Dankzij verschillende transportbanden bereikt de mat het juiste station.” Elk station telt drie lades. De transportband met de mat wordt door liften met een elektromotor tot op de juiste hoogte gebracht, waarna een pneumatisch kantelsysteem de mat in de juiste lade legt. De op maat gemaakte machine rolt en sorteert per uur tot 400 matten.

Modulaire opbouw
“Het grote voordeel van dit ontwerp is het modulair systeem”, vult Filip Demeyer aan. Elk station heeft een eigen aansturing met een decentraal PLC-eiland van Siemens. Plug-and-play, met andere woorden. Een eenvoudige koppeling met een netwerkkabel richting de hoofd-PLC maakt dat de rangeerrekken in theorie eindeloos uit te breiden zijn. De rekken bieden plaats aan matten tot een breedte van 180 cm. Dankzij geïntegreerde fotocellen maken de sorteerstations optimaal gebruik van de ruimte. Matten die minder dan 90 cm breed zijn, worden naast elkaar klaar gelegd op dezelfde lade.

Service van op afstand
Het mathotel wordt in Duitsland geïnstalleerd met het nodige hekwerk. De bewegende onderdelen zijn op die manier volledig afgesloten en enkel toegankelijk via een veiligheidsdeur. Eventuele service kan makkelijk van op afstand. Via een Ewon-Cosy hebben de ingenieurs van Desmet Engineering ook vanuit Wielsbeke toegang tot de sturing. Van ontwerp tot plaatsing nam het project amper 5 maanden in beslag.